-->

Trudie van Haaster - Textile & Art

“ Zien “ winnaar Hans Nijhof kunstprijs 2022

Omschrijving van uw werk
Tekst aanmelden Hans Nijhofprijs

De Maker
Ik ben Trudie van Haaster - heb een theatrale fysieke achtergrond (o.a. Grotowsky) en werk sinds 2018 als autonoom beeldend kunstenaar met een voorliefde voor textiel als medium. Het werken met textiel in combinatie met andere materialen is een leidraad in mijn werk. Op dit moment zijn het de vormen van de bril die me inspireren.

Ik werk graag met textiel maar ook klei, ritsen, ijzerdraad, brillen, oud ijzer. Ik kan geïnspireerd worden door verroeste spijkers, of als ik een modelbouwwinkel inloop door de schroefjes en moertjes.

Materiaal heeft zijn eigen verhaal en taal.  Ik haal materiaal uit elkaar, en gebruik de onderdelen op een nieuwe manier waardoor verrassende vormen ontstaan. Deze zoektocht boeit en inspireert me.

Inhoudelijk
Titel : Zien. 
gemaakt in 2022
Door aan de slag te gaan met het thema “masker als grens tussen binnen en buiten” kwam ik in het onderzoek het oog als centraal gegeven tegen. Wat zie ik, wat komt binnen, wat niet. Wat zou ik willen zien, wat zie ik in mijn binnenwereld en wat buiten. Hoe neem ik mezelf en de wereld waar. Vanuit welke context kijk ik naar de ander. Het oog zelf is objectief, ik ben degene die invult en kleurt.

Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop we die zien. (Leo Tolstoj)

Werkomschrijving
Het kunstwerk bestaat uit 1 paneel van 2.35 bij 30cm waarop 9 paneeltjes van 25 bij 25 cm zijn geplaatst.
Plaatsing is horizontaal.

Materiaal en techniek.
Verschillende stoffen - wol, vilt, zijde, organza - borduurgaren, ijzerdraad. brillenglazen, modelbouw schroefjes, hout, lijm.
Punch techniek en verschillende borduur technieken. (machine en handmatig).

foto’s :Aad van Haaster